Avrupa Parlamentosu, dijital mecralarda haber, müzik veya film gibi yaratıcı içerik üretenlerin haklarını korumayı amaçlayan düzenlemeyle ilgili raporu kabul etti.
12 Eylül 2018 tarihinde kabul edilen bu yönergeyle İnternet alanında eser sahibi ve üreticilerin adil ücret alma mücadelesine yönelik büyük bir adım atılmış oldu.
Teklifler arasındaki maddelerden birisi; kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklerin bulunduğu YouTube gibi sitelerin, kullanılan bu içeriklerden dolayı eser sahiplerinden kullanım lisansı almaları ve lisansı olmayan içeriklerin bu platformlarda kullanımının engellenmesine yönelik 13. Maddeydi. Bu madde ile Facebook, Twitter ve Youtube gibi kâr amaçlı çevrimiçi içerik paylaşım servislerine, hemen her türden içerik için (metin, fotoğraf, müzik, video) telif hakkı ihlallerini daha yükleme sırasında engelleme görevi veriyor. İnternet içeriklerinin lisanssız şekilde kullanımının önüne geçmeyi amaçlayan 13'üncü madde, söz konusu servislerin etkili ve orantılı tedbirler almasını, hak sahipleri tarafından tanımlanan belirli lisanssız kullanımların engellenmesini, yapılan hak ihlallerinin kaldırılmasını ve ihlallerin tekrarının engellenmesi için ciddi çaba harcanmasını zorunlu tutuyor.
“Link vergisi” olarak da anılan ve ticari platformlarda paylaşılacak linkler için link sahibi ile öncesinde lisans anlaşması yapılması zorunluluğunu getiren 11'inci madde ise internet devlerinin veya diğer firmaların kullandıkları içerikler için gazete, haber ajansı ve dergilere para ödemesini düzenliyor. Düzenleme yürürlüğe girdiğinde Google gibi arama motorları ya da Facebook gibi sosyal medya platformları, haber portallarının içeriklerini paylaşmak için lisans bedeli ödemek durumunda kalacak.
Direktif şu an Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği Parlamentosu ve Komisyonunda görüşmeler sonucunda nihai metnin oluşturulacağı bir sonraki final aşama olan yasama sürecini bekliyor. AB Komisyonu ve AB Konseyi arasında konuyla ilgili düzenlemelerin görüşülerek hukuki bir zemine oturtulmasının hedeflendiği rapor tamamlandığında yeniden AP Genel Kurulu'nun onayına sunulacak. 2019 yılı başında sonuçlanması beklenen direktif yürürlüğe girdikten sonra tüm Avrupa Birliği üye ülkelerinin yerel yasalarını makul bir süre içerisinde direktife uygun bir şekilde düzenlemeleri istenecek. MESAM olarak üyelerimizin haklarını en üst seviyede korumak amacıyla yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemelerin ve tüm süreçlerin takipçisi olmaya devam edeceğiz.