Üyelik Türleri
Madde 9- Birlikte, “olağan üye” ve “tam üye” olmak üzere iki tür üyelik vardır. Üyelik türlerine ilişkin nitelikler ve şartlar işbu Tüzükte belirlenmiştir.
Olağan Üye
Madde 10- (1) Birliğe işbu Tüzüğe göre üyelik başvurusu için gerekli belgeleri sunan;
a. Eser sahiplerinin,
b. Eseri meydana getirmeyen ancak, miras ya da devren iktisap yoluyla veya doğrudan eserin mali haklarını kullanma yetkisine sahip olan gerçek veya tüzel kişilerin,
c. Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmayanların adına veli ya da vasilerinin
Yönetim Kurulu tarafından üyeliğe kabul edilmeleri halinde, Birliğe “olağan üye” olarak kaydedilecektir.
(2) Her olağan Genel Kurul toplantısı öncesi Birlik tarafından yapılan çalışmalarda, işbu Tüzüğe göre tam üyelik niteliklerini ve şartlarını sağlayan olağan üyelerin tam üyeliğe kabulü, Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.
(3)Olağan üyeler Birlik zorunlu organlarında görev alamazlar, oy kullanmamak koşuluyla Yönetim Kurulu kararına bağlı olarak Genel Kurula katılabilirler.
Tam Üye
Madde 11- (1) Birliğe “tam üye” olabilmek için aşağıda belirlenen nitelikleri ve şartları taşımak gerekir:
a) Eser sahibi veya miras ya da devren iktisap yoluyla veya doğrudan eserin mali haklarını kullanma yetkisine sahip gerçek veya tüzel kişi olan mali hak sahipleri.
b) Gerçek kişiler bakımından medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak ve tüzel kişiler bakımından ise Türk kanunlarına uygun şekilde kurulmuş olmak.
c) Üyenin, Birliğe üyeliğinin üyelik tarihinden itibaren en az 1 (bir) yıl süreyle kesintisiz devam etmesi.
ç) Üyelik tarihinden itibaren işbu maddenin (a), (b) ve (c) bendindeki şartları taşıyan üyeler, Tüzüğe göre belirlenen 2 (iki) hesap dönemi sonunda ödenen net telif ücretinin;
1) Eser sahipleri için; en az 10.000,00-TL (onbinTürkLirası) mekanik ve/veya temsili ve/veya dijital telif tahakkuk etmiş olması.
2) Mali hak sahipleri için; en az 150.000,00-TL (yüzellibinTürkLirası) mekanik ve/veya temsili ve/veya dijital telif tahakkuk etmiş olması.
(3) Yukarıdaki tutarlar, bütçe çalışması yapılan her Genel Kurulda bütçe içerisinde yeniden değerlendirilerek Genel Kurulun onayına sunulacaktır. Genel Kurulda onaylanan bütçe sonrasında yeni tutarlar uygulamaya konulacaktır.
(4) İşbu Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihinden önce Birlik kayıtlarında “asıl üye”liğe hak kazanmış üyelerin hakları saklıdır.
(5) İşbu Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten sonra Tüzükte tam üyelik için aranılan niteliklere ve şartlara göre Birlik kayıtlarında tam üye olarak yeni kaydedilecek olan üyelerin, tam üye olduktan sonra yapılacak ikinci olağan Genel Kurul öncesindeki üyelik türü çalışmasına göre son 2 (iki) hesap döneminde elde ettiği gelirin o tarihteki tam üyelik için belirlenen net telif bedelinden düşük kalması halinde, üyelik kaydı tam üyelikten olağan üyeliğe düşürülerek deftere işlenir.
(6) Başka bir eser sahibi meslek birliğinden, Birliğe geçiş yapan hak sahiplerinin, üyelik başvurusu esnasında ilgili meslek birliğinden son 2 (iki) yıl süresince tam üye olduklarını gösterir, ispat niteliği taşıyan belge sunmaları ve Birliğe geçiş için başvuru yaptığı tarihteki tam üyelik için belirlenen net telif geliri koşulunu karşılamaları halinde; üyeliğe başvuru tarihi itibariyle tam üyeliğe geçişleri gerçekleştirilir.
(7) İşbu maddeye göre tam üyeliğe hak kazanan üyeler, Genel Kurula katılabilir, oy kullanabilir ve Birliğin zorunlu organlarına işbu Tüzükte belirlenen şartlarla seçilebilirler.